Serwis poświęcony przyrodzie województwa podkarpackiego

Wizyta studyjna -bioróżnorodność a gospodarska pasieczna i paste

Wizyta studyjna

W dniach 4-5 grudnia 2024 r. zorganizowana została wizyta studyjna – bioróżnorodność a gospodarka pasieczna i pasterska, w ramach projektu „Podkarpackie dziedzictwo: gospodarka pasieczna i pasterska na straży bioróżnorodności”, realizowanego przez Stowarzyszenie Pro Carpathia. Uczestnikami wizyty było 15 osób zainteresowanych tematyką bioróżnorodności oraz tradycyjnych form gospodarki pasiecznej i pasterskiej; rekrutacja do udziału przeprowadzona została poprzez ogłoszenie umieszczone na stronie internetowej www.procarpathia.pl. W pierwszym dniu wizyty odbyły się dwa spotkania u podkarpackich producentów w miejscowości Długie koło Sanoka, gdzie mieszczą się siedziby Podkarpackiej Destylarnia Okowity oraz Bieszczadzkiej Spiżarni. W destylarni uczestnicy wysłuchali prelekcji o historii obiektu, podstawowych procesach produkcyjnych oraz o współpracy z okolicznymi producentami w zakresie pozyskiwania surowców do produkcji. Nacisk kładziony jest na pochodzenie surowców z upraw ekologicznych, z odmian rodzimych, od sprawdzonych, lokalnych dostawców, jak np. pszczelarze. Od jakości surowca zależy bowiem w dużej mierze jakość produktu. Jako ciekawostkę podano, iż powstał tutaj destylat związany z pasterstwem, a mianowicie z koziej serwatki, pochodzącej z mleka koziego z pobliskiej, ekologicznej hodowli; wysoko oceniony przez ekspertów. Następnie uczestnicy udali się do Bieszczadzkiej Spiżarni, gdzie mieści się tłocznia olejów oraz octownia. Właściciele wygłosili prelekcję na temat działalności firmy ze szczególnym uwzględnieniem łańcucha dostaw od sprawdzonych, lokalnych producentów oraz importerów (np. oliwy z oliwek), gdzie istotną rolę odgrywają certyfikaty ekologiczne oraz oznaczenia informujące o miejscu pochodzenia produktu. 

 

Drugiego dnia uczestnicy odwiedzili Bieszczadzki Ogród – Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w miejscowości Moczary koło Ustrzyk Dolnych. Mieści się tu w gospodarstwo rolne i sadownicze, pasieka, hodowla zwierząt gospodarskich, w pełni wyposażona hala do przetwórstwa owocowo-warzywnego, sprzęt do konfekcjonowania miodu, suszarnia warzyw i owoców. Uczestnicy wysłuchali prelekcji na temat bioróżnorodności na terenie sadów i upraw na terenie tego gospodarstwa oraz prowadzonej tu pasieki. Plantacje derenia, borówki amerykańskiej, śliwy i czarnego bzu prowadzone są z zachowaniem bioróżnorodności i ekologii. Wszystkie produkty i przetwory pochodzą w 100% z gospodarstwa. Uczestnikom przedstawiona była prezentacja funkcjonowania Bieszczadzkiego Ogrodu. Ponadto prezentację tłoczenia oleju na zimno przedstawiła właścicielka firmy Zielone Serce Bieszczad, produkująca oleje z ziaren i nasion z upraw ekologicznych.
 
Kolejnym etapem wizyty była wizyta w Muzeum Bieszczadzkiego Parku Narodowego w Ustrzykach Dolnych, gdzie dr Adam Szary przedstawił prezentację multimedialną na temat gospodarki pasterskiej i pasiecznej na terenie parku, w aspekcie historycznym i obecnie.
 
Uczestnicy wizyty zapewniony mieli transport, ubezpieczenie, wyżywienie oraz nocleg. W trakcie wizyty zapoznali się z dobrymi praktykami związanymi z ekologiczną produkcją, poznali przykłady wdrażania działań sprzyjających ochronie bioróżnorodności na terenie pasiek i gospodarstw pasterskich. W trakcie wizyty odbyły się dyskusje o możliwościach rozwoju lokalnych, ekologicznych produktów i ich promocji na rynku.

Strona internetowa opracowana w ramach projektu "Zielone Podkarpacie", dzięki wsparciu udzielonemu przez Islandię, Liechtenstein, i Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków MF EOG oraz Norweskiego Mechanizmu Finansowego, a także ze środków budżetu RP w ramach Funduszu dla Organizacji Pozarządowych.

Strona została rozbudowana w ramach projektu "Tropem karpackich żubrów" współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007-2013.

Strona została rozbudowana w ramach projektu "Zielone Podkarpacie - popularyzacja różnorodności biologicznej w wymiarze ekosystemowym" który korzysta z dofinansowania w kwocie 896 496 zł pochodzącego z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG.

Strona została rozbudowana w ramach projektu "Ochrona ostoi karpackiej fauny puszczańskiej - korytarze migracyjne" realizowanego przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE.

Copyrights 2015. Zielonepodkarpacie.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone. projekt i realizacja: ideo